در یک سازمان هر فرد برای پیشرفت و نیل به اهداف تعیین شده شغلی نیاز به آگاهی از موقعیت خود دارد این آگاهی موجب می شود تا او از نقاط ضعف و قوت عملکرد و رفتار خود مطلع گردد و تمهیدات لازم را برای اثر بخشی بیشتر کوشش هایش به کار برد.
از طرفی سازمان ها نیز نیاز به شناخت کارآئی کارکنان خود دارند تا بر اساس آن وضعیت نیروی انسانی خود را بهبود بخشند و بدین طریق بر حجم تولید و ارائه خدمات خود بیفزایند.
ارزشیابی ابزاری است که سازمان ها و کارکنان را در تامین این نیازها کمک می کند. حال چنانچه این ابزار به خوبی طراحی و به نحو صحیح مورد استفاده قرار گیرد، وسلیه مناسب برای تشویق، آموزش و بهسازی و بعضاً تنبیه کارکنان خواهد بود.
از جمله مهم ترین مسائل در برنامههای ارزشیابی، تعیین معیارهای شایستگی و مکانیزم سنجش آن هاست.
برای این منظور عمدتاً معیارهای مختلفی در ارتباط با صفات افراد و فرآیند و نتایج کار، تعیین و برای سنجش آن ها نیز از مقیاس های متعدد و متنوع استفاده شده است.
در طراحی نظام ارزشیابی حاضر، با بررسی مفاهیم ارزشی، اندیشه منطقی و بهره گیری از تجارب چند ساله، دیدگاهی نو بدست آمده و برای تحقق آن با تکیه بر تکنیکهای مدیریت مبنی بر هدف و مقیاس رتبهای ترسیمی از روش مدیریت عملکرد استفاده شده است.
در این دیدگاه نظر نخست آن است که شایستگی کارکنان، در حاصل و نتیجه کار آنان مشهود متجلی است...
تعداد مشاهده:
1115
مشاهده
فرمت فایل دانلودی:.zip
فرمت فایل اصلی: PPT
تعداد صفحات: 56
حجم فایل:236
کیلوبایت
قیمت:
10,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.
پرداخت و دریافت فایل
محتوای فایل دانلودی:
در قالب ppt و در 56 اسلاید، قابل ویرایش.